Иван Стамболов – Сула, коментар специално за Tribune.bg   Дълго се чудих

...
Иван Стамболов – Сула, коментар специално за Tribune.bg   Дълго се чудих
Коментари Харесай

Hello, Главчев!

Иван Стамболов – Сула, коментар особено за Tribune.bg    

Дълго се чудих какво от предходната седмица да разясня. Е, не доста дълго, само че се чудих. Дали да е хвалбата, че сме покорили 3% от Шенген? То е като хвалбата с оня медицински хеликоптер, дето ми наду главата да пърпори в небесата, нима всички го видят и кажат: „ Евала! “. Дори и до момента в който пиша тези редове пърпори, прави кръгчета и ми се мярка пред прозореца.

Дали пък да не е онази вълна от великденски честитки, които жители и гражданки с нежни сърца насочиха към католици, протестанти и арменци (неправилно считани от някои за православни)? Няма неприятно да честитиш на другия каквото там има да му се честити. Неловко ще стане обаче, когато същите жители и гражданки с нежни сърца на 5 май стартират старателно да честитят и на православните, които до този миг са били в непоколебим пост. Това ще значи, че въобще си нямат разбиране защо става дума.

Или дали да не разясня воплите от избора на Димитър Главчев за длъжностен министър-председател? Горчиви вопли. Нинова сподели, че бил 200% гербаджия. А какъв брой % социалист беше Радев, дето ни натресе цялата тая пакост с смяната на главата? И по какъв начин съгласно Кирил Петков Андрей Гюров също бил подготвен да стане длъжностен министър председател, но видите ли, Румен Радев (който към този момент не е от добрите) предпочел индивида на мутрата Борисов. Наистина, Гюров публично опроверга Петков, с което волно или несъзнателно го уличи в поредна неистина, и това опровергаване направи картината дори не по-смешна, дори не по-жалка, а единствено по-отвратителна.

Това ще е! Това ще разясня – избора на Димитър Главчев за длъжностен министър-председател.

 Фасоните започнаха от първия ден:

Продължаваме промяната няма да взе участие в служебния кабинет на Димитър Главчев нито с ярки политически лица, нито с специалисти “, увери съпредседателят на партията Кирил Петков. Направо не му изпитвам завист: по какъв начин ще удържи бликащите от Промяната „ ярки лица “! Няма да вземат участие в служебния кабинет, само че няма да отдръпват зам.-министрите си, както посочи Денков. Как хем едното, хем другото? Нима зам.-министрите не са от правитеството? Какво е това в този момент – следващата неистина на Петков или нещо, което нашите, на простите жители, мозъци не могат да поберат? Или пък зам.-министрите не са нито „ ярки политически лица “, нито „ специалисти “ и казаното от съпредседателя не се отнася до тях?

Денков добави, че ПППП се е пробвала да деполитизира регулаторите и контролните органи и това е причина за рухването на държавното управление . Това ли било? Тц, тц, тц…  Да, помним, помним. На тази тематика – за регулаторите – беше и скандалният „ мумурандум “, в който „ деполитизацията “ се разглеждаше като делба на политическите назначения сред сътрудниците в сглобката.

Иначе Главчев е прекомерно подобаващ претендент. Сериозен човек, реалист, който знае защо става дума. И все пак ще го оплескат. Ако на следващите предварителни парламентарни избори Промяната покаже фрапантно по-нисък резултат от предходния път, незабавно ще обвинят Главчев, че ги е фалшифицирал. Те към този момент се приготвят за това – бяха нужни единствено няколко часа, с цел да се излее върху него дежурната мръсотия от дюзите на дежурните помияри. Вече загатват за фалшификации, забравяйки личното си ала-бала . Нали помните оня злополучен запис, в която Петков споделя:

„ Ако пуснеш народа, както е структуриран сега, ние би трябвало да сме 10% с Демократична България, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, малко по малко естествения развой, в случай че успеем да създадем нещо, ще бъде това “.

Сега вият, тъй като ГЕРБ щели да създадат нещо сходно през Главчев. Разликата обаче е, че до момента в който фалшификациите на Главчев са към момента в бъдещето и оттова – в областта на спекулациите и клеветите, то ала-бала-та е приет и то не от някой различен, а от самия провинен, факт.

И е разумно да покажат доста по-нисък резултат, тъй като не всички са не запомнили, че това по генезиса си са креатури на Румен Радев от един от служебните му кабинети. Вярно, обърнаха се срещу него, само че това не прави нито Президента по-малко отговорен, нито тях – света вода ненапита.

Логично е да покажат по-малък резултат и поради това, че излъгаха доста хора с обещанието, че ще изчегъртат Борисов, а след това любовно се сглобиха с него. За мнозина омразата към Борисов е мотор на битието и в случай че той е просто типичен изверг, то Промяната след всичко би трябвало да са предатели. Поне по този начин е обикновено, само че не всеки път естественото е наложително.

По-малък резултат би трябвало да покажат най-накрая и поради малоумната си връзка. Много съществени публицисти се отдръпнаха от Промяната. Останаха да я славословят единствено най-френетичните трубадури. За пиара им споделиха, че е скъсал всякаква връзка с „ народа “ и е останал понятен и приветлив единствено за „ жълтопаветниците “. Ама, апелирам ви се! Стига с тези жълтопаветници! Аз съм жълтопаветник, тези единствено се изявяват там. Иначе са от най-различни китни и почтени селища на Родинта.

Всичко това наподобява вярно, само че по никакъв начин няма да се учудя, в случай че Промяната отново изкара прекрасен резултат, тъй като допускам, че доста хора гласоподават за тях от сърце. Тези гласоподаватели са представители на една порода, която в никакъв случай няма да сбъркаш. Те са най-умните, най-цивилизованите, всичко стартира от тях; типични представители на култивирания от секуларната страна всеобщ човек (глупак със самочувствие), именуван за краткост, въпреки и малко жестоко, планктон. Не е неволя да не си интелигентен, както не е неволя и да не си хубав, само че когато си малоумен, само че претендираш да си по-умен от всички останали – тогава към този момент е неволя.

Накрая ще кажете, че се заяждам с Промяната по този ядовит метод, с цел да повлияя на изборните им резултати. Да, по този начин е, хванахте ме. Макар че какво мога да повлияя аз! Онези, които одобрят написаното, и без друго няма да гласоподават за Промяната. Планктонът пък ще гласоподава, каквото и да му напишеш. Най-много да те намрази.

Ще кажете също, че съм гербаджия. Разбира се, имате право да кажете всичко. Само че аз нито членувам в ГЕРБ, нито имам някаква работа с тях, нито гласоподавам за тях. Така че, в случай че желаете да съм гербаджия, изработете си някаква формулировка, в която да се регистрирам. И в случай че е удовлетворителна, ще се съглася с наслада, тъй като няма безусловно никаква причина да се върша на подобен, какъвто не съм. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.

***  

Иван Стамболов е хоноруван сценарист и продуцент в Българска национална телевизия, БНР и „ Дарик “ до 1994, а по-късно се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до през днешния ден – най-вече в региона на медиите и политическото позициониране.

През последните години поддържа лични публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „ Безобразна лирика “ (пародия); „ Додекамерон “ (12 новели), романите „ Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск “ и „ Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха “; сборниците журналистика „ Дзен и изкуството да си обършеш гъза “, „ Картаген би трябвало да бъде опустошен “ и „ Тънкият гласец на здравия разсъдък “; систематичното управление „ Технология и философия на креативното писне “.

Бил е колумнист във вестниците „ Пари “ и „ Сега “, сп. „ Економист “ и уеб страниците „ Уеб кафе “ и „ Топ вести “, а понастоящем – във в. „ Труд “ и „ Нюз БГ “. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, притежател на огромните награди на Българската WEB асоциация и Фондация „ БГ Сайт ”. Член на Обществения съвет на Българска национална телевизия и на Творческия съвет към Дирекция „ Култура ” на Столична община. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР